INDIAN SUMMER - DOKUMENTAR (70 MIN)

Når drømmer og virkelighet blander seg identifiserer Torstein seg med å være indianer. Indian Summer er et personlig portrett av min bror, som i 17 år har levd med diagnosen schizofreni. Hans følelse av å være innestengt i sykdommen, så vel som på institusjon, står i sterk kontrast til ønsket om å klare seg selv - frihet og ufrihet er ytterpunkter i hans liv. Filmens webside her

OFFICIAL SELECTION

GULLRUTEN 2012

* Nominert fagprisen beste regi
* Nominert beste dokumentar

Jeg fulgte min bror med kamera over en periode på syv år. Med et varsomt og prøvende kamera har jeg forsøkt å male frem et poetisk portrett av en ung manns kamp for egen verdighet og det å klare seg selv. I filmen har jeg utforsket min brors indre verden og logikk; hvordan han opplever seg selv og sine symptomer er filmens viktigste perspektiv, uforstyrret av ekspertenes definisjoner og uttalelser. Med fokus på Torsteins egne uttalelser, kunst, ønsker og drømmer har jeg forsøkt å gi makten tilbake til han (- og mange i hans situasjon -) som ofte er et objekt for et diagnostisk apparat. Filmen problematiserer virkelighet; hvem har retten til å definere virkeligheten?Hva er normalt og hvem definerer dette? Er det den som observerer eller opplever symptomene som har retten til å definere dem?

Torsteins tegninger av ansikter kan oppleves på flere nivåer. De representerer den subjektive opplevelsen, men vel så gjerne tilskuerens blikk og måten vi velger å møte medmennesker på.Tittelen Indian Summer kan leses på flere nivåer: Indian Summer kan være både varmt og tropisk og assosieres med dager og netter som glir over i hverandre, og som ofte henstiller oss til en annen opplevelse av tid. Men luften og stemningen kan også bli trykkende, både mentalt og kroppslig; for eksempel følelsen av å ikke kunne puste. I tillegg har tittelen to personlige referansepunkter: Min brors evne til å billedgjøre sin indre kamp og identifisere seg med indianerne og deres levemåte. Og nummer to: I et uferdig manuskript jeg fant etter min far med tittelen ”A fahters Narrative” beskriver han sensommeren før han døde som en Indian Summer. (Min bror hadde nettopp blitt innlagt). Min far var selv psykiater og manuskriptet var en blanding av personlige og faglige notater rundt min brors første sykdomsperioder. Dette manuskriptet inspirerte meg til å starte filmprosjektet, og deler av min fars tekst er inkludert i filmen, så vel som min brors dikt og tegninger.


Indian Summer på Høstutstillingen 2012

Dokumentarfilmen Indian Summer ble i år tatt ut blant over 2000 innsendte bidrag til Statens 125. Kunstutstilling - Høstutstillingen 2012. Utstillingen foregår på Kunstnernes Hus og er åpen til og med 7. oktober. NRK Kulturnytts kunstkritiker trekker fram Indian Summer som et av verkene som berørte henne mest:

"Filmen varer i hele 70 minutter, og min plan var absolutt ikke å se hele, det hadde jeg rett og slett ikke tid til, menjeg satt som naglet til stolen... Det er en virkelig vakker skildring også av et søskenforhold; den sterke identifikasjonen som oppstår mellom to mennesker som har delt en barndom. Filmen løfter ikke bare frem et vondt og viktig tema, men er også estetisk meget godt gjennomført."


Indian Summer nominert til beste dokumentar, Volda

Med et varsomt og prøvende kamera maler regissøren frem ett poetisk portrett av en ung manns kamp for egen verdighet og det å klare seg selv - og aller helst ønsket om å leve som en indianer. Indian Summer er en vakker film om søsken-kjærlighet og makter å gi diagnosen schizofreni et virkelig ansikt.


Guri Kulås, Klassekampen

Filmskaparen er svært nære sitt objekt....det er også det som gjør den verdifull: Fokuset på Torstein, hans utsegner, ønskje, draumer og kunst gjev røysta og makta tilbake til den som elles er objekt for eit diagnostisk apparat.


Cathrine Sordal, Fedrelandsvennen

"...vakker og rørende" ... "reiser viktige spørsmål rundt behandling av psykisk syke" ... "gjennom filmen har sykdommen fått et ansikt - et vakkert et»