Det urolige hjertet

Seriens hovedperson er Nic Waal (1905-1960), en pioner innenfor barnepsykiatri i Norge, hun var en kompromissløs forkjemper for barns rettigheter og kvinners seksuelle frigjøring, en intellektuell provokatør som nektet å tilpasse seg samfunnets konvensjoner. Hun brøt med sin borgerlige bakgrunn, studerte under Wilhelm Reich og under 2.verdenskrig smuglet hun jødiske barn til Sverige, ble arrestert og torturert. Etter krigen bygget hun opp norsk barnepsykiatri – samtidig som hennes eget liv var preget av kaos, alkoholisme og personlige tragedier.


Om serien

Ingen helgener, ingen demoner – Nic Waal som menneske, ikke ikon. Serien skal portrettere Nic som en tidløs inspirasjon: en som våget å utfordre samfunnets normer og som kjempet for retten til å være annerledes. Hun var en kvinne som forandret Norge.


Nic Waal var ingen feilfri heltinne, og denne serien vil gi rom for både råskapen, humoren, den frilynte sanseligheten, følsomheten, det brennende engasjement og den høye prisen et kompromissløst liv kan få. Vi vil skildre henne med all sin briljans, galskap og menneskelige svakheter. Målet er å utforske hennes indre verden med en uredd vilje til empati, slik at publikum både kan elske og frustreres over henne – akkurat som de rundt henne gjorde. Nic Waal (1905-1960) var en ukonvensjonell lege og pioner innenfor barnepsykiatri. Nic var ikke bare en kvinne. Hun var en storm i et dukkehjem, en flamme som brant gjennom tidens konvensjoner. Hun var både en krigsheltinne og samfunnsreformator, men dramaserien vil ikke tegne et glansbilde. Det er et ærlig, rått og bramfritt portrett av en kvinne som var større enn livet, men som også betalte en høy pris for å trosse konvensjoner. Hvem var Nic Waal bak de store ordene, de revolusjonære ideene og den utrettelige kampen? Hva kostet det henne? Hva kostet det dem som sto rundt henne? Og hva har hun betydd for deg og meg?

Som 24 åring dro hun og til Berlin for å spesialisere seg innen det nye fagfeltet psykiatri og studerte bla. psykoanalyse under Wilhelm Reich. Med spesialist- utdannelse fra Berlin og kompetanse fra USA grunnla hun på 50-tallet Nic Waals Institutt  - Norges første tilbud innen barnepsykiatri. Serien forteller historien om denne modige kvinnen og hennes innsats for et moderne og inkluderende samfunn. Allerede som student hadde hun et brennende sosialt og politisk engasjement og var opptatt av hvordan sosiale og økonomiske forhold virket inn på folks helse og boforhold. Hun var både dristig, nysgjerrig og utforskende. Som ung medisinstudent i 1923 var hun den eneste i sitt kull ved UIO. Hun klippet håret helt kort, tok navnet Nic (hun het egentlig Caroline Schweigaard Nicolaysen) og i perioder gikk hun kledd som en mann. Endringen av navnet var en personlig selvstendiggjøring; fra den yndige pike fra et borgelig hjem til den moderne og frigjorte kvinne med kortklipt hår og vilje til å gjøre seg gjeldende i samfunnet. Hun var aktiv i den kommunistiske organisasjonen Mot Dag på slutten av 20-tallet, deltok i motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig, kjempet for de fattige familiers kår og for kvinners seksualitet og frigjøring. Med en helt spesiell utstråling som ung var hun allerede i tjueårene portrettert i tre norske romaner – Syndere i sommersol og En dag i oktober av Sigurd Hoel og Underveis av Helge Krog.

Nic Waal viste gjentatte ganger stort personlig mot i farefulle situasjoner. Under 2. verdenskrig kledde seg ut som tysk soldat, evakuerte 14 jødiske barn over grensen til Sverige, en redningsaksjon foreviget i spillefilmen I slik en natt. Redningen av barnehjemmet var en bragd som ikke har vært inkludert i den kollektive erindringen om krigen. Hun ble flere ganger arrestert av tyskerne; siste gang ble hun arrestert og torturert på Grini, men senere hedret for sitt arbeid med æresbevisningen Righteous Among the Nations. Sønnen, Helge Waal, beretter i sin biografi (Det urolige hjertet) at Nic utførte bankran for å finansiere motstandsbevegelsen. Hun var også medlem av etterretningsorganisasjonen XU.

Serien om Nic Waals liv er et speil for vår tid. Den speiler kampen for kvinners rettigheter, for barnas stemme, for radikal frihet. Den viser oss hvor langt vi har kommet – og hvor brutalt veien dit har vært. Nic Waal beskrives som en idealistisk, lidenskapelig og seksuell person. Hun var pågående, til dels aggressiv, og samtidig svært sensitiv. Følsomheten var en styrke i kampen for frihet og rettferdighet, men ofte skadelig for henne privat.

Hør Nic Waal fortelle hvorfor hun risikerte livet som motstandskvinne:
(1 min og 45 sek.). PASSORD: sefilm


Impact

Vi ønsker å samle og formidle den kollektive erindringen – ikke bare gjennom en serie, men også gjennom dokumentarisk materiale, faglig refleksjon og publikums egne innspill. Derfor utvikler vi parallelt en kunnskapsbank og en podcast-serie, med mål om å forankre prosjektet i samtiden og samtalen om psykisk helse og demokratiske verdier.

Nic Waal utfordret grensene for hvordan en kvinne kunne leve og hvordan en nasjon kunne bygges. Vår serie handler om den kampen – og om hva vi gjør med arven hun etterlot seg. Denne siden er opprettet for å bygge interesse rundt serien, og vi vil gjerne høre fra deg!


Om teamet

Magnus Waal

Impact produsent: Barnebarn av NicWaal, eksekutive produsent og produksjonsspesialist med over 30 års erfaring. Han har ledet prosjekter innen film, TV, interaktiv teknologi og digital historiefortelling. Magnus brenner for innhold med mening og arbeider for å utvikle økosystemer som gir historier lenger levetid


GRETHE BØE

Forfatter: Prisvinnende regissør og forfatter med sterk samfunnsengasjement. Hun bruker historiefortelling som verktøy for endring og er særlig opptatt av menneskerettigheter, psykisk helse og naturens plass i vår tid. Grethe er kjent for sitt gripende, eksistensielle uttrykk – på film, i litteratur og i foredrag.

ELLEN UGELSTAD

Serieskaper og forfatter: Filmskaper med et særegent poetisk og politisk uttrykk. Hun jobber i krysningsfeltet mellom dokumentar, fiksjon og kunstfilm, og tematiserer psykisk helse, makt og sårbarhet. Ellen er prisbelønt både nasjonalt og internasjonalt, og en markant stemme i det norske filmmiljøet.