STØTTE TIL ET NYTT KORTFILMESSAY

Jippi! I forrige uke åpnet både Fond for lyd og bilde og Norsk Filminstitutt pengesekken. Vi mottok 860k i støtte til prosjektet N.N. - et kortfilmessay (arbeidstittel). Tidligere har vi mottatt støtte frafra NoFoFo, Fritt Ord og BKV. Filmen produseres av Substans Film og Twentyone Pictures.

N.N. - et kortfilmessay er en hybridfilmi spenningsfeltet mellom dokumentar og fiksjon og ser på forholdet mellom kunst, politikk og hverdag. Filmen tar utgangspunkt i tre virkelige hendelser; En mann som heller bensin og tenner på seg selv i Torshovdalen. En stor skulptur som bli avdekket i Torshovdalen noen uker senere og den frivillige organisasjonen Leksehjelpen sin sommeravslutning på Haarkloues Plass i regi av bydelen. Filmen vil bestå av både nyinnspilte skrevne scener, arkivmateriale og egne filmopptak/foto.

HONORARY MENTION TIL MØTEROMMET 

Glad for å ha mottatt Hederlig omtale for beste kortdokumentar under 35 min under Nordic Docs. Stor takk til stab og skuespillere: Her er juryuttalelsen:

Her har vi å gjøre med et uhyre velspilt docudrama i utrolig konsis innpakning. Vi møter en ung gutt med en diagnose i psykiatrien. Brorparten av filmen foregår gjennom et byråkratisk, kafkaeskt møte der Kjetils funksjonsevne og mulighet for utskrivning diskuteres. Det går fra kaldt til lunkent og tilbake igjen. Docudramaet er så realistisk at mange seere vil tro at det de opplever er fra virkeligheten. Replikkene her sitter så det gjør vondt, og skuespillerne presterer enormt. Regien er stram og kaldblodig, sjangerleken er effektiv. Denne filmen viser hvordan nøkterne, kreative fiksjoner skremmende godt kan erstatte vår dokumentariske filmerfaring, og dermed redusere avstanden mellom den såkalte virkeligheten, og den andre, eller skal vi si: de andre virkelighetene, hvis de fins.

Honorary mention i kategorien dokumentar under 35 minutter tildeles «Møterommet» av Ellen Ugelstad.

 
HONERABLE MENTION

HONERABLE MENTION

 

DIVERSESTIPEND FRA SKS

Jublende glad for diversestipend fra Statens Kunstnerstipendier.

Ugelstad arbeider hovedsakelig med film i skjæringsfeltet mellom billedkunst og dokumentar, men også med installasjon, foto og tekst. Gjennom sine dokumentariske undersøkelser går hun i dybden i dualiteter som normalitet og galskap, makt og avmakt. Komiteen mener Ugelstad har markert seg som dokumentarfilmskaper i både film- og kunstmiljøet, og med en unik innfallsvinkel fokuserer hun på makt og avmakt sett gjennom samfunnets definisjoner av normalitet og mental sykdom.

Les pressemelding her.

REGIDAGEN

Sammen med NFR og NFI LAB har jeg sittet i programmkomiteen for Regidagen 2017 som arrangeres for aller første gang onsdag 26. april. Vi har valgt å se på relasjonen mellom både regissør og produsent og det blir møte med Claire Denis og Joakim Trier.

Programmet for Regidagen:
09:30      Velkommen – NFI + NFR
09:40      Johanne Kielland Servold – den norske auteuren – et historisk perspektiv
10:00       Joachim Trier og Claire Denis – moderator: Silje Riise Næss
12:00       Lunsj
13:00       «Produsenten som aldri sier nei» – Gunhild Enger i samtale med Kalle Boman
13:45       Fornuft vs. følelser? Motlys og Mer Film har produsert filmene til noen av norsk films    mest markante stemmer. Hva slags samarbeidsform innebærer det? Hva slags            spilleregler må til? Med: Maria Ekerhovd, Thomas Robsahm, Kalle Boman – Moderator Elisabeth O. Sjaastad, NFR
14:45       Pause
15:15        Filmen og publikum. Bør regissøren ta mer ansvar når filmen skal møte publikum, eller er dette produsentens domene? Med: Christina Rosendahl, regissør og leder Danske FilminstruktørerModerator Elisabeth O. Sjaastad, NFR
16.00 Orientering om bevegelser i feltet mellom kunst og film ved Itonje Søimer Guttormsen og Ellen Ugelstad

FLIP FILM på Retrospective under Minimalen:

Under Minimalen 2017 vises programmet Retrospective: Film & Video Art in Norway, 1990-2000. Flip Film made in collaboration with Alfonso Alvarez and will screen in the program curated by Farhad Kalantary. This is the fourth part of Minimalen's cooperation project with Atopia of screening Norwegian film art, decade by decade. We started in the 60s, now it's time to look at the 90s. This writing of history is largely a pioneering effort, and in this way history is both made and preserved. Minimalen appreciates highly the unique opportunity to make this work available, and gives the floor to the curator, Farhad Kalantary of Atopia.

KUNSTARTER I SAMSPILL

BALLADE SKRIVER:
Fotograf og regissør Ellen Ugelstad fortalte om møtet mellom musikk og film i form av Highasakites musikkvideotrilogi ”Silent Treatment”. Les Linn Carin Dirdals anmeldelse av Den kulturelle skolesekken-forestillingen på Fyrstikkalléen skole - F21 HER.

Når lerretet rulles ned og lyset slokkes, forvandles auditoriet på Fyrstikkalleen skole i Oslo til en kinosal. Settingen er med andre ord perfekt for programmet denne tirsdagsmorgenen, hvor fotograf og regissør Ellen Ugelstad står klar til å fortelle om møtet mellom musikk og film i form av Highasakites musikkvideotrilogi ”Silent Treatment”. Produksjonen er i regi av Den kulturelle skolesekken i Oslo, og publikum består av rundt 25 elever forankret i film og lyd på første videregående trinn. Dagens timeplan er dermed svært aktuell for den lydhøre gjengen som slenger seg ned i benkeradene.... (TRYKK PÅ BILDET SOM TAR DEG VIDERE TIL ARTIKKELEN)

PIRJO HONKASALO / MESTERKLASSE

Cecilie Semec og jeg moderer en mesterklasse med Pirjo Honkasalo under NORDIC DOCS 26-29.mai. Honkasalo er en av de mestvinnende nordiske filmregissører. Hun begynte på den finske filmskolen allerede som 17-åring, der hun studerte filmfotografi. Som 19-åring regisserte hun sin første film ”Age Class”. 23 år gammel, i 1970, ble hun den første kvinnelige spillefilmfotografen i Finland, på filmen Pilvilinna. Etter dette videreutdannet hun seg i film på Universitetet i Philadelphia i USA. Siden da har hun jobbet som regissør og fotograf på både spillefilmer og dokumentarfilmer, og hun fotograferer alltid sine dokumentarfilmer selv. Kameraarbeidet hennes er like imponerende som regiarbeidet. Se programmet her.

1.st of June update: And here is a summary of the masterclass put on paper by Hans Gerhard Meier.

OSLO PREMIERE JEG SKRIVER

Søndag 22. mai kl 16 blir det Oslo-premiere på Litteraturhuset, med tekstopplesning og Q&A med regissør og forfattere i forkant av visningen. Thea Stabell moderer samtalen.

Når er du for gammel til å lære, når slutter du å skape bilder i hodet? "Jeg skriver" hadde premiere på dokumentarprogrammet på Bergen Internasjonale Film Festival.

Boka "Det er jeg som har skrevet det" som ble utgitt i høst, har samlet noen av tekstene som er blitt til på disse kursene. Det vil også bli boksignering i etterkant av visningen.

Velkommen!

FACEBOOK ARRANGEMENT HER!
NETTSIDE FILMEN
 

NRK HAR KJØPT JEG SKRIVER

Mandag 23. mai kl. 20.55 vises Jeg skriver på NRK2.   
                                                                                    
Jeg skriver er en kort dokumentar som lar de eldre komme til orde gjennom kreative og personlige tekster fra et langt liv. Filmen gir oss et unikt innblikk i en hverdag som sjeldent vies stor oppmerksomhet. Den er enkel, ærlig og intim i sin form, med tekster som skaper refleksjon hos seeren, sier Aira Planting, innkjøper i NRK. ( NETTSIDE FILMEN)
 

MAKING SENSE TOGHETER ATTENDING EDN`s OUTREACH PROGRAM

MAKING SENSE TOGETHER har kommet med på European Documentary Networks outreach and distribution workshop. Looking forward to explore the potential of reaching out to the audience!

During The Outreach and Distribution Workshop the selected project teams and the observers will be introduced to tools, mechanisms and considerations for launching, distributing and selling documentary films. This information and knowledge will during the three days lead to the implementation of a concrete outreach strategy for each of the selected projects.
sal.jpg